Smotra umetnosti Mermer i zvuci

Na dan 4. jula 1968. godine prvi put su se oglasile fanfare i najavile susret zvuka sa mermerom i smotru najvrednijih muzičkih, folklornih, dramskih, baletskih, književnih, likovnih i filmskih ostvarenja. Posebno mesto u sećanju onih koji prate Smotru „Mermer i zvcuci“ zauzimaju istaknuta imena raznovrsnih i renomiranih umetnika- književnika, kritičara, reditelja, teatrologa, kompozitora, dirigenata, novinara, publicista, političara, kulturnih poslenika. Na hiljade umetnika davali su i daju kako početne tako i za budućnost 21. veka programske impuilse i smernice, istrajavajući na održavanju visokih umetničkih kriterijuma u odabiru festivalskih programa Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

Simpozijum skulpture „Beli Venčac“

Grupa umetnika i ljubitelja umetnosti iz Beograda i Aranđelovca daleke 1966. godine odlučila se za Simpozijum skulpture „Beli Venčac“. Istog leta u rudniku mermera, poznatom od davnina u svetu, na Venčacu, sedmoro umetnika kleše svoje skulpture koje će ostaviti u raskošnom ambijentu parka Bukovičke banje i tako stvoriti jedinstven muzej i zbirku skulptura od belog mermera pod otvorenim nebom. Vredna su spomena njihova imena: Matija Vuković, Angelina Gatalica, Mira Jurišić, Oto Logo, svi iz Beograda, Raja Nikolić iz Aranđelovca, Jovan Soldatović iz Novog Sada i Šošana Hejman iz Izraela. Od tada, svoje skulpture su, u okviru simpozijuma „Beli Venčac“ realizovali: Lin Ćedvik, Dušan Džamonja, Kjus Kjubruk, Vida Jocić, Nikola Kolja Milunović, Oto Logo, Ante Marinović, Dragomir Mileusnić, Slavoljub Radojićić, Ratko Vulanović, Klod Lost, Đo Pomodoro, Olga Jevrić, Kengiro Azuma i mnogi drugi. Više od 200 umetnika je realizovalo svoja dela na simpozijumu „Beli Venčac“ a 66 se nalazi u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu.

Posebno smo ponosni na domete 44. simpozijuma „Beli Venčac“ jer je u Aranđelovcu prvi put realizovana dugogodišnja ideja među skulptorima svetske asocijacije monumentalne skulpture – da nekoliko umetnika napravi spregu svojih ideja i umetničkog doživljaja i realizuju jednu skulpturu. Tako je u 2009. godini, prema ideji tadašnjeg selektora Anteta Marinovića, gostovalo pet umetnika sa pet kontinenata i oni su dali predlog za realizaciju jedne skulpture, koja će biti izvedena na jednom od gradskih trgova u Aranđelovcu. Njihova imena su: Betino Francini iz Italije, Ted Karasko iz Bolivije, Saravut Duandžumpa sa Tajlanda, Mohamed Omar Tuson iz Egipta i Felipe Tohi sa Novog Zelanda.

Međunarodni festival „Svet keramike“

Od 1973. godine sintezi mermera i zvuka pridružuju se i keramičari, rađa se Međunarodni festival „Svet keramike“. Već od naredne 1974. godine do danas svakoga leta u Aranđelovcu se okupljaju naši i inostrani keramičari, radeći u najkvalitetnijoj glini, nastojeći da povrate ugleda najstarijoj umetnosti civilizacije. U Narodnom muzeju u Aranđelovcu, gde se trenutno nalazi zbirka umetničke keramike ovog festivala, čuva se oko 800 komada umetničkih dela nastalih na ovom simpozijumu Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

Najzad, ostvaren je koncept totalnog umetničkog festivala, sinkretičkog karaktera, gde se svakoga leta susreću i kreiraju sve umetničke tvorevine ljudskog duha umetnici iz zemlje i sveta pod znakom Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *