O ARANĐELOVCU

Dobro došli u Arandjelovac – grad sa kulturno-istorijskim značajem i vrlo razvijenom turističkom ponudom. Aranđelovac se nalazi u centralnoj Srbiji, u Šumadijskom okrugu. Smešten je u podnožju planina Bukulja i Venčac, a u njegovoj okolini se nalazi čuveno mesto na kom je podignut Prvi srpski ustanak. Osim ovih geografskih lepota i istorijskog značaja, grad je poznat i po vrlo razvijenim turističkim sadržajima i atrakcijama, te je stoga jedan od najposećenijih u Srbiji. Otkrijte šta sve nudi Aranđelovac i pripremite se za odmor iz snova.

 

Gde se nalazi?

Grad je ušuškan u podnožju planinske lepotice Bukulje, koja ga štiti od udara vetrova i tako stvara blagu i prijatnu klimu. Aranđelovac se nalazi na samo 76 kilometara od Beograda, s kojim je odlično povezan autoputem E-75. Ukoliko putujete iz glavnog grada, u Aranđelovac ćete stići veoma brzo i lako, što ga čini sjajnom destinacijom za brz i jednostavan izlet.

Odlično je povezan i sa velikim brojem drugih gradskih centara, pa je do njega veoma lako doći, bilo iz kog pravca da putujete. Ukoliko nemate sopstveni automobil, ne brinite. Ovaj gradić je dobro povezan autobuskim linijama sa većinom gradova Srbije. 

Znamenitnosti

Grad doživljava veliki procvat za vreme dinastije Obrenović i tada u njemu nastaju mnoga vredna dela arhitekture. Mnoga od njih, nažalost, nisu preživela zub vremena i turbulentnu narav balkanskih prostora, ali neka od njih još uvek ponosno stoje. Iskoristite Aranđelovac kao početnu tačku u istraživanju Šumadije.

Staro zdanje

Ušuškano u zelenilu Parka Bukovičke Banje, leži Staro zdanje, sigurno najimpresivnija građevina u Aranđelovcu. a možda i jedan od najlepših bisera arhitekture u celoj zemlji. Gradnja započinje daleke 1868. godine. Zgrada postaje letnjikovac dinastije Obrenović, čiji su se članovi uvek rado vraćali Aranđelovcu.

Staro zdanje važi za jedan od najlepših arhitekture srpskog romantizma. Njegova unutrašnjost nekada je bila jednako impresivna kao i spoljašnost. U zdanju se nalaze neprocenjive kolekcije slika i stilskog nameštaja. Centralni deo zauzima veličanstvena Kneževa sala. U vremena kraljeva pod kristalima njenog velikog lustera odigravali su se čuveni balovi, a u nešto novija Kneževa sala transformisala bi se u podijum za koncerte i maturske balove.

Narodni muzej u Aranđelovcu

Prošetajte se kroz vekove i upoznajte život grada i način na koji se kroz vekove razvijao. Muzej čuva i izlaže brojne eksponate iz oblasti paleontologije, arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti, kao svedočanstva materijalne i duhovne kulture koja se razvijala na prostorima Šumadije.

Risovača pećina

Ova tajanstvena pećina otkrivena je pukom igrom slučaja, prilikom urušavanja kamenoloma. Istraživače je Risovačka pećina iznenadila još nečim sem pećinskim ukrasima koji ulepšavaju njene zidove. U njoj su pronađene stotine fosilnih ostataka izumrlih životinjskih vrsta, ali i nešto mnogo fascinantnije.

Smotra umetnosti "Mermer i zvuci"

Prijatan ambijent Parka Bukovičke banje stvara savršene kulise za održavanje festivala. U čast svoje bogate kulture i tradicije, u Aranđelovcu se svake godine održava nekoliko interesantnih manifestacija. Najveća i najpoznatija je smotra umetnosti Mermer i zvuci, koja se odvija od početka juna do kraja septembra. 

Smotra ima dugu tradiciju koja počinje još 1966. godine. Sastoji se od tri oblika kulturno-umetničkog delovanja: Simpozijuma skulpture Beli Venčac, Smotre Mermer i zvuci i Međunarodnog festivala Svet keramike

Ideja manifestacije je da se spoje dve vrste umetnosti, vajarstvo i muzika. Svake godine u bukovičkom parku izlažu se novonastale skulpture, a događaj je propraćen muzičkim, folklornim, dramskim, baletskim, književnim i filmskim ostvarenja koja se prikazuju širom grada. O značaju simpozijuma Mermer i zvuci dovoljno govori to što ga je UNESCO je svrstao u red najbitnijih svetskih dešavanja u domenu likovne umetnosti.

Orašac: kolevka srpske državnosti

Selo Orašac nadomak Aranđelovca najpoznatije je kao mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i proglašenja Karađorđa Petrovića vrhovnim voždom na Sretenje, 15. februara 1804. godine. Posetite mesto rođenja slobodne Srbije i pozornicu početka jednog od najvažnijih događaja u istoriji Srbije, Prvog srpskog ustanka. 

Lepote planine Bukulje

Odmah kraj Aranđelovca izdiže se planina Bukulja, koja štiti mesto od udara vetrova i tako stvara njegovu poznatu blagu klimu. Do vrha planine vodi asfaltirani kolski put, kao i pešačka staza idealna za turiste koji su željni rekreacije u prirodi. Pešačka staza je dugačka 2 kilometra i nije previše zahtevna, što je čini pogodnom za avanturiste svih uzrasta. Staza se može preći za jedan sat laganog hoda.